Vanilkové sušenky
Ingredience
- 250g másla
- 200g krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu (můžete použit jinou příchuť, například mandlové atd.)
- 450g hladké mouky
Postup:
Pro nejlepší výsledek použij suroviny v pokojové teplotě.
- Utři cukr se změklým máslem do hladké hmoty
- Přidej vejce a vanilkový extrakt a zamíchej
- Přidej mouku a důkladně promíchej dokud nebude těsto poddajné
- Rozděl těsta na 2 poloviny, zabal a nech odležet 1 hodinu v lednici.
- Nyní rozválejte kus těsta na cca 0,5-1cm. Tvořítko (razítko) oprašte v mouce a obtiskněte na těsto. Poté použijte vykrajovátko.
- Pomocí špachtle s plochým okrajem nadzvedněte sušenku na připravený plech na pečení
- Pečte v troubě s teplotou 170 ° C po dobu 10 minut nebo dokud okraje nejsou lehce hnědé.
TIP:
- Razítka nezapomeňte před použitím oprášit v mouce.
- Těsto mějte také důkladně pomoučené.
- Nejlépe se razítkuje studené těsto! Zahřáté těsto se Vám bude přichytávat na Tvořítka!
- Pokud se Vám bude těsto přichýtavat, dejte ho na chvíli do lednice.
- Pokud se začne těsto trhat při válení ( příliš mouky), přidejte do těsta trochu mléka nebo vody a opět nechtě chvíli uležet v lednici.
- Pokud chcete zabránit lepení těsta na Tvořítko, vykrajujte přes mikrotenový sáček nebo fólii